Продавець Аграрний інтернет магазин розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4169 відгуків
Для оптових клієнтів діє гнучка система знижок!
Аграрний інтернет магазин
+380 (66) 518-28-99
+380 (63) 508-31-84
+380 (67) 152-24-56
Кошик

Кокосовий субстрат.

Кокосову пальму можна назвати одним з найбільш корисних дарів природи людству. У Малайзії її вже давно називають «деревом тисячі застосувань», а в перекладі з санскриту її назва звучить як «дерево, яке задовольняє всі життєві потреби». Більш ніж 4 тисячі років кокосові дерева забезпечують корінних жителів Південно-Східної Азії самим необхідним — їжею, напоями, будівельним матеріалом, волокном і паливом. До кінця минулого століття єдиною частиною кокосової пальми, не знайшла гідного застосування, залишалася шкірка кокосових горіхів, вірніше, внутрішня її частина — волокнистий мезокарп. Сьогодні ж в процесі його переробки отримують цінний продукт — кокосове волокно — широко використовується в автомобільній промисловості (оздоблення салонів, сидінь, шин) і при виготовленні м'яких меблів (ортопедичних матраців). А з відходів цієї переробки готують той самий кокосовий субстрат, який західні квітникарі і городники успішно застосовують в тепличної індустрії вже більше чверті століття, і який в нашій країні, як і більшість новинок, багатьма все ще сприймається «в штики». Головними причинами такого «неприйняття» стають, як правило, або брак інформації про цей продукт, що часто формує хибне уявлення про нього, або невдалий досвід, який зазвичай стає наслідком вже згаданого дефіциту інформації. Спробуємо визначитися, що ж таке кокосовий субстрат, якими достоїнствами-недоліками він володіє, чим може бути корисний вітчизняним садівникам-городникам і чого слід уникати при його використанні.

В першу чергу слід згадати, що рослини, залежно від їх уподобань, можуть вирощуватися і на внутрішніх, і на органічних безземельних субстратах. Перші — вермикуліт, перліт, мінеральна вата, керамзит та ін — були створені людьми в лабораторіях на основі хімічних складових. Другі ж — торф, кора хвойних, кокосовий субстрат, мох сфагнум — створені виключно природою без використання хімікатів і являють собою екологічно безпечні органічні продукти, які з часом природним чином розкладаються і, на відміну від мінеральних субстратів, не вимагають додаткових заходів по утилізації. І ті й інші в різних випадках можуть використовуватися або в чистому вигляді, або в якості добавок до ґрунті. Як правило, частина садівників-городників, які мають доступ до «природних покладів» органічних субстратів (торф, мох), віддають перевагу саме їм. А тим, кому доводиться субстрат купувати, в якості найбільш економічно вигідного, екологічно безпечного, універсального у плані використання і сумісність з рослинами, західні фахівці однозначно рекомендують саме кокосовий субстрат. Чому?

По-перше, для отримання кокосового субстрату не використовуються цінні, довго відновляються природні ресурси (яким, наприклад, є торф), адже кожна 20 ― 30-річна кокосова пальма щорічно «безоплатно» дає близько 200 горіхів. З початком активного промислового використання кокосового волокна і вивчення властивостей цієї пальми під її вирощування стали виділяти ще більші площі. Тільки в Шрі-Ланці сьогодні вони займають не менше 5000 га, що дозволяє щороку отримувати на експорт як мінімум 100 тисяч тонн кокосового субстрату. А адже таке виробництво налагоджено в Індії, Індонезії, Філіппінах, Коста-Ріці, Мексиці... По-друге, цей органічний продукт містить у собі велику кількість поживних речовин, що підтверджує хоча б той факт, що в посаджене кокосовому горісі коріння кілька місяців успішно розвиваються всередині нього — у волокнистому мезокарпе — а вже потім розколюють шкаралупу і виходять в грунт. По-третє, одним з головних достоїнств кокосового субстрату є його компактність. У продаж він надходить у вигляді сухих блоків (таблеток, матів), які після зволоження в кілька разів (до 7 ― 8) збільшують свій об'єм. Це дозволяє, як економити місце при зберіганні і транспортуванні субстрату, так і без втрати якості використовувати його частинами, відокремлюючи від блоку і зволожуючи тільки необхідну кількість. У порівнянні з тим же дуже важким і об'ємним торфом це властивість можна вважати вельми значущим перевагою.

Цим, до речі, гідності кокосового субстрату аж ніяк не обмежуються. Як показали досвідчені дослідження, він має нейтральну кислотність (pH 5.5 ― 6.8), високу пористість і поглинальну здатність, володіє неймовірною міцністю при використанні і майже не містить патогенних організмів, що часто «грішать» органічні субстрати. Причому за умови правильного використання субстрат зберігає всі ці фізико-хімічні показники до 5 років. Під «правильним використанням» тут, зокрема, мається на увазі максимальне обмеження контакту субстрату із зараженим грунтом і хворими рослинами (наприклад, у теплиці). В ході практичних дослідів було також встановлено, що навіть при повному насиченні водою вміст повітря в субстраті залишається на рівні 16 ― 33%, а надлишок води з нього відразу ж дренується (що, до речі, не властиво мінеральній ваті і торфу). У поєднанні з високою вологоємністю це допомагає забезпечувати постійний оптимальний рівень зволоження і аерації в зоні коренів навіть для найбільш сприйнятливих до ґрунтових шкідників і хвороб рослин — королівської пеларгонії, гербери, орхідеї, огірка і т. п. На відміну від більшості субстратів, схильних до зміни показників кислотності (pH) у процесі їх використання, кокосовий субстрат підтримує свою «нейтральність» постійно і практично «не вносить зміни» в подаються рослинам поживні розчини. Крім того, високоміцний матеріал, з якого він виготовлений, до самого розкладання (через 5 ― 7 років) зберігає свою однорідну структуру, не злежується і не ущільнюється, що при вирощуванні однорічних культур або розсади дозволяє однаково ефективно використовувати субстрат повторно.

У продаж кокосовий субстрат надходить у вигляді таблеток, брикетів, блоків і матів, які крім різних розмірів і форм можуть відрізнятися ще й структурою. В процесі переробки шкірку кокоса промивають дощовою водою, вибивають до розм'якшення, розпрямляють і вичісують або дроблять, в результаті чого одержують три продукта: кокосове волокно, кокосовий торф і кокосові чіпси. Кокосове волокно являє собою довгі (15 ― 33 см), дуже міцні і повільно розкладаються нитки, відмінно утримують вологу. Кокосовий торф отримують з відсіву самої дрібної фракції: йому властива найбільша найменша вологоємкість і аерація, тому в чистому вигляді він використовується рідко, в основному — як складовий компонент кокосових або ґрунтових субстратів. Кокосові чіпси — це дрібні шматочки не вичесаному шкірки кокосового горіха, які містять спресований торф і волокна, і володіють підвищеною аерацією і низькою вологоємністю. Всі ці продукти переробки надходять у продаж, або в чистому вигляді, або у поєднанні, яке, як правило, вказується на упаковці, тому дуже важливо при виборі субстрату обов'язково враховувати переваги рослин. Так, наприклад, для огірка, розсади та пророщування насіння цілком підійде кокосовий субстрат з підвищеним вмістом торфу, проте орхідеї, фіалки, пальми, антуріуми і сукуленти будуть краще розвиватися на субстратах з переважанням великої фракції (чіпсів). Поєднання 50% кокосового торфу і 50% кокосових чіпсів вважається оптимальним для більшості рослин, хоча обидва компонента окремо можна використовувати і в якості добавок до інших ґрунтових або мінеральних сумішей. Зверніть увагу: у продаж усі ці три продукти переробки шкірки кокоса можуть надходити під загальною назвою — «кокосовий субстрат».

 

  Варіантів застосування цього органічного продукту існує безліч. Найпоширеніший, звичайно, — використання кокосового субстрату для вирощування рослин. Практичний досвід підтверджує, що зростання і розвиток коренів в ньому відбувається набагато активніше, а самі рослини менше хворіють і, відповідно, швидше ростуть. Таку активність проявляють як садові, діжкові, так і вигоночние (троянди, хризантеми, гвоздики, гербери тощо) і овочеві тепличні культури (томат, огірок, перець, зелень), а також полуниця і кімнатні рослини. Досить вражаючі результати показав кокосовий субстрат і в дослідах при вирощуванні розсади, пророщування насіння, укоріненні живців і листя і т. п. Цікаво, що, незважаючи на досить багатий агрохімічний склад (містить азот, калій, фосфор, кальцій та інші), в чистому вигляді цей субстрат не може тривалий час забезпечувати необхідним харчуванням більшість рослин, так як розкладання та вивільнення елементів відбувається в ньому дуже повільно. Тому для вимогливої до харчування підросла розсади, а також садових чагарників і дерев готовий кокосовий субстрат настійно рекомендується наполовину змішувати з садової грунтом. При вирощуванні кімнатних рослин його можна поєднувати з іншими складовими (вермикуліту, торфом, керамзитом, біогумусом), а в чистому вигляді використовувати для вирощування невимогливих сукулентів, пальм, хойі і т. п. Можливі й інші варіанти: посаджені в чистий субстрат рослини потрібно або періодично пересаджувати/перевалювати з додаванням нового субстрату, або забезпечувати регулярне підживлення при кожному поливі, але в малих дозах. І в тому і в іншому випадку кокосовий субстрат зазвичай показує себе тільки з кращого боку — не закисає і не заважає рослинам засвоювати надходять добрива.

Вельми перспективним вважається використання кокосового субстрату (а саме — волокна і чіпсів) в гідропоніці. Такий субстрат зовсім не засмічують систему подачі розчину, не накопичує важкі метали, постійно підтримує свою «нейтральність» і володіє відмінною аерацією. Ці властивості, до речі, дозволяють застосовувати кокосове волокно і чіпси і в якості дренажу, а кокосовий субстрат — в ролі мульчі, яка при будь-якій вологості ґрунту або повітря добре зберігає структуру, утримує вологу і не закисає, як той же торф. До речі, сам по собі постійно вологий кокосовий субстрат відмінно підвищує вологість навколишнього середовища, тому його в цих цілях можна застосовувати замість сфагнуму і керамзиту (обкладати горщики, прикривати грунт тощо) Для садівників мульча з кокосового субстрату — просто знахідка: протягом 5 ― 7 років вона буде відмінно виконувати свою основну функцію, паралельно створюючи оригінальний декоративний ефект, а після розкладання поліпшить властивості грунту. Мульчувати полуничні і городні грядки краще з допомогою матів з кокосового волокна (геотекстиль), які також можна використовувати для створення і зміцнення обсипаються схилів та садових водоймищ. В останньому випадку кокосовий мат, як правило, служить нижнім фіксуючим шаром ґрунту для верхнього земельного, в який і висаджують рослини илигазонную траву.

Внесення кокосового субстрату і в легку, і в тяжку глинисту землю (земляні суміші) значно покращує її характеристики (рихлість, вологоємкість, проникність) і утримує вологу навіть після повного її висихання. Це дає можливість скорочувати кількість поливів і економити воду (живильний розчин), що особливо актуально при вирощуванні рослин в спорудах захищеного грунту. У теплицях оптимально використовувати або суміш кокоторфа з землею, або надходять у продаж кокосові мати з суміші кокоторфа і кокочипсов (50/50). Другий варіант, звичайно, виглядає більш цікаво: субстрат для першої посадки рослин не потрібно знезаражувати; використовувати можна кілька років (по мірі необхідності дезінфікувати після використання); при організації відповідного освітлення мати можна розміщувати на стелажах, що допоможе заощадити місце. До речі, двошарова чорно-біла плівка, яка захищає субстрат від перегріву, дозволяє однаково ефективно використовувати такі мати, як у закритому, так і відкритому грунті. А при організації відповідної дезінфекції відпрацьований кокосовий субстрат можна успішно використовувати ще й для вирощування грибів — глив або кільцевика. Один з варіантів застосування цього субстрату — для зберігання і тимчасового пророщування бульб і цибулин садових і кімнатних кольорів. Зауважте: невикористаний зволожений субстрат не можна залишати в закритому посуді (мішку), інакше він закисне. Його треба висушити (бажано на сонці), а потім при необхідності знову зволожити.

Отже, з вищесказаного випливає, що кокосовий субстрат володіє цілим рядом унікальних корисних характеристик, від яких однозначно відмовлятися не можна. Тим не менш, кидатися з крайності в крайність і відразу ж пересаджувати всі домашні рослини в цей новий субстрат теж не слід. Як і будь-яку новинку, спочатку протестуйте його на менш вибагливих примірниках, починаючи з земельних сумішей з кокосовим торфом або чіпсами, проращивая насіння иливыращивая розсаду. Потім поступово, враховуючи переваги рослин, пробуйте переводити їх на чистий кокосовий субстрат з регулярними поживними підгодівлями. А там вже і до теплиці з гідропонікою, як кажуть, буде «рукою подати»...

Гарного Вам врожаю!!!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner